Πλειοψηφία η ΝΔ στις Περιφέρειες..Ανύπαρκτος ο ΣΥΡΙΖΑ



Τα συν και τα πλην της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν τα στρατηγεία των δύο κομμάτων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, η ζυγαριά δεν γέρνει υπέρ της Κουμουνδούρου. Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσα, καθώς, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, το κριτήριο της ψήφου στην κάλπη της 25ης Μαΐου δεν θα είναι -μόνο- πολιτικό αλλά και αυτοδιοικητικό.

 Όπως εκτιμούν, στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημαντικό ρόλο παίζουν τα πρόσωπα, δηλαδή οι υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη των περιφερειακών εκλογών στις οποίες η Ν.Δ. θα στηρίξει και πάλι τους πέντε εν ενεργεία περιφερειάρχες, καθώς και υποψηφίους με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Στα μείον της Κουμουνδούρου είναι ότι απέναντι βρίσκονται οι εν ενεργεία περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διεκδικούν την επανεκλογή τους βασιζόμενοι όχι στην κομματική ταυτότητα αλλά στη διείσδυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, συν το γεγονός ότι απευθύνονται στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το 2012 συστρατεύτηκαν με την αντιμνημονιακή φωνή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δύο χρόνια πριν είχαν ψηφίσει τους ίδιους για περιφερειάρχες.

 Και ενώ στη Ν.Δ. έχουν «κλειδώσει» οι περισσότερες υποψηφιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αναζητά πρόσωπα μεταξύ των βουλευτών του, που όμως αρνούνται να αποχωρήσουν από την κεντρική πολιτική σκηνή για να «τρέξουν» στο μαραθώνιο των περιφερειακών εκλογών. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Κουμουνδούρου, καθώς όσο καθυστερεί να δώσει χρίσματα τόσο οι εν ενεργεία περιφερειάρχες της Ν.Δ. -αλλά και του ΠΑΣΟΚ- ανεβάζουν στροφές στους μηχανισμούς τους και ήδη καταρτίζουν συνδυασμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2012, η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά σε οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο), ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις (Αττική, Ιόνιο, Κρήτη), ενώ οριακή υπέρ της Ν.Δ. είναι η πρωτιά σε δύο ακόμη περιφέρειες (Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα).

 Η Ν.Δ. δείχνει να χτυπάει με αξιώσεις τις περιφέρειες στις οποίες ήταν πρώτο κόμμα τον Ιούνιο του 2012 και έχει «γαλάζιους» περιφερειάρχες: την Ηπειρο με τον Αλέκο Καχριμάνη, τη Θεσσαλία με τον Κώστα Αγοραστό, τη Δυτική Μακεδονία με τον Γιώργο Δακή και την Κεντρική Μακεδονία στην οποία στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε κόψει το νήμα της νίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και τώρα η μάχη θα δοθεί από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

 Στο Ιόνιο ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου είχε εκλεγεί με τη σημαία της Ν.Δ. και θα είναι και πάλι υποψήφιος, έχοντας όμως να δώσει σκληρή μάχη, καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα έξι μονάδων από τη Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Η Ν.Δ. χτυπά την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με υποψήφιο τον Γιώργο Παυλίδη, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν να δίνει στήριξη στον εν ενεργεία περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη από το ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές, στη συγκεκριμένη περιφέρεια η Ν.Δ. ήταν πρώτο κόμμα με διαφορά σχεδόν δώδεκα μονάδων.

 Στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το προβάδισμα της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τη μάχη θα δώσει η Χριστιάνα Καλογήρου, ευελπιστώντας η περιφέρεια να αλλάξει χέρια, καθώς στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε εκλεγεί ο Θανάσης Γιακαλής από το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νότιο Αιγαίο περιφερειάρχης είναι ο Γιάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ) και για τη Ν.Δ. -που έχει σαφές προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών- ακούγεται μεν η υποψηφιότητα του Γιάννη Παππά, ωστόσο νέες πληροφορίες λένε πως όλα είναι ανοιχτά.

 Στην Κρήτη η Ν.Δ. θα στηρίξει τον Σεραφείμ Τσόκα, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι υποψήφιος ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

 Στη Δυτική Ελλάδα, όπου περιφερειάρχης είναι ο Απόστολος Κατσιφάρας του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. θα στηρίξει τον Γιώργο Παπαναστασίου. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια η Ν.Δ. έχει οριακό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών), ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Στερεά Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. «χτυπάει» την περιφέρεια με την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. Μέχρι τώρα ο Κλέαρχος Περγαντάς από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος, όμως στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο 35χρονος Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος έχει δώσει επιτυχημένο αυτοδιοικητικό στίγμα ως δήμαρχος Καρπενησίου, μπορεί να απευθυνθεί σε πολίτες πέρα από κομματικά «χρώματα».

Στη Στερεά Ελλάδα «κατεβαίνει» επίσης ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος, ωστόσο κορυφαία κομματικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το τοπίο στο δρόμο προς τις κάλπες.

 Αινιγματική παραμένει η κατάσταση στην Πελοπόννησο, όπου η Ν.Δ. έχει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του προπερασμένου Ιουνίου. Ο Πέτρος Τατούλης θα είναι και πάλι υποψήφιος και στο εσωτερικό της Ν.Δ. μεγαλώνει η βεβαιότητα ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα έχει τελικά τη στήριξη της Λεωφόρου Συγγρού. Το ενδεχόμενο αυτό έγινε πιο ισχυρό από τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης με τον Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα την παραμονή των Φώτων.

 Μια ανοιχτή μάχη με… κλειστά χαρτιά

 ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα σύμφωνα με την κάλπη του Ιουνίου, όμως τα πάντα είναι ανοιχτά. Η διαφορά υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ήταν περίπου πέντε μονάδες στην κάλπη των εθνικών εκλογών και τα πρόσωπα που θα μπουν στον προεκλογικό αγώνα του Μαΐου αναμένεται να είναι πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα υποστηρίξει γυναίκα -τη Σοφία Σακοράφα, λένε οι πληροφορίες- ενώ η Ν.Δ. κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Το πιθανότερο είναι να στηρίξει πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η έκπληξη με υποψηφιότητα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στον εν ενεργεία περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, για τον οποίο οι εκλογολόγοι αναφέρουν ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να καταβαραθρώθηκε στην κάλπη του Ιουνίου, όμως εκείνος έχει ως αντίβαρο δικό του μηχανισμό.

πηγή: Τύπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια on " Πλειοψηφία η ΝΔ στις Περιφέρειες..Ανύπαρκτος ο ΣΥΡΙΖΑ "

Leave a Reply